26 A TOYOTA ÁLTAL TÁMOGATOTT MAGYAR OLIMPIKON SZERZETT KVÓTÁT A TOKIÓI OLIMPIÁRA

26 A TOYOTA ÁLTAL TÁMOGATOTT MAGYAR OLIMPIKON SZERZETT KVÓTÁT A TOKIÓI OLIMPIÁRA

Egy hét múlva, 2021 július 23.-én kezdődik a 32. újkori nyári olimpia, amelyre összesen 169 plusz 7 fő tartalék, azaz 176 magyar sportoló vesz majd részt. Az eredetileg 2020-ban megrendezni tervezett, ám a koronavírus miatt 2021-re halasztott, a Tokió 2020 nevet azonban megtartó ötkarikás játékok az 1964-es olimpia után 57 évvel térnek vissza Tokióba, bár Japán 1998-ban Naganoban a téli olimpiának adott otthont. Az olimpiai és paralimpiai játékok világszintű mobilitási partnere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság platina fokozatú támogatója, a Toyota nem kevesebb, mint 34 magyar atléta felkészülését támogatta környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autó használatával, akik közül 26-an szereztek olimpiai kvótát és képviselhetik hazánkat a tokiói nyári olimpián. A felajánlott autók lehetőséget biztosítottak az atléták számára a felkészülésükkel kapcsolatos közlekedés és a logisztikai feladatok során a járványügyi kockázatok kivédésére, így a szokásosnál is nagyobb segítséget jelentettek.

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert és a társadalmi felelősségvállalás számos területén aktív Toyota 2016-ban nyolc évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (NPB), 2017-ben pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) platina fokozatú támogatója lett, járművekkel, mobilitási szolgáltatásokkal és megoldásokkal segítve az ötkarikás mozgalmat. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a világ vezető mobilitási szolgáltatójává váló Toyota a globális ‘Vágj bele a lehetetlenbe’ kampány keretében az élsportolók mellett a szélesebb tömegeket is saját korlátaik leküzdésére és a mozgás, a mobilitás megélésére buzdítja, miközben a „Mobilitást Mindenkinek” célkitűzés jegyében elkötelezetten támogatja egy befogadóbb és fenntarthatóbb társadalom kialakítását, amely magában foglalja az olyan robotikai fejlesztéseket (és ezek támogatását) is, amelyek segítségével a mozgásukban korlátozottak folyamatosan bővülő köre számára válik lehetővé saját addigi határainak átlépése. A Toyota világszerte több ezer, hazánkban pedig mintegy 34 atléta felkészülését támogatta a tokiói olimpiára, akik közül mintegy 26 magyar sportoló szerzett kvótát a hamarosan kezdődő ötkarikás játékokra. A tokiói olimpia során a Toyota több mint 100 abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos busszal biztosítja a sportolók számára a helyszínek közötti közlekedést, akik az olimpiai faluban ugyancsak zéró emissziós akkumulátoros elektromos önvezető járművek segítségével közlekedhetnek.

Az eredeti tervek szerint a mesterséges intelligencia és a robotika területét érintő fejlesztések tekintetében is vezető szerepet betöltő Toyota által biztosított robotok segítették volna a nézőtérre érkező közönséget is, a zárt kapuk mögött megrendezésre kerülő eseményen azonban a robotok csak bizonyos logisztikai feladatok ellátásában segédkeznek majd. Tekintettel a Japánban jelenleg fennálló koronavírus helyzetre, és  összhangban a szervezők által meghozott döntéssel arról, hogy az esemény zárt kapuk mögött, helyszíni közönség nélkül kerül megrendezésre, a Toyota vezetése úgy döntött, hogy vállalat vezetése nem vesz részt a megnyitó ünnepségen. A Toyota emellett tartja magát ahhoz a korábban meghozott döntéshez, hogy tiszteletben tartva a lakosság érzékenységét jelen helyzetben Japánban nem jelentet meg az olimpiával kapcsolatos reklámokat a játékok ideje alatt. A világ többi részén, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában vagy épp Európában (így Magyarországon is) a sportrajongók találkozhatnak majd a Toyota a ‘Vágj bele a lehetetlenbe’ szellemiségen alapuló hirdetéseivel a tokiói olimpia során. Magyarországon egyébiránt többek között a Toyota által először az idei Super Bowl szünetében vetített, azóta számos nemzetközi elismerést nyert (és nem utolsósorban minden idők leghatásosabb Super Bowl hirdetésének választott), ‘Árral szemben’ című kisfilm adaptációját láthatják majd a sportkedvelők, amely Jessica Long tizenháromszoros aranyérmes paralimpikon egyszerre torokszorítóan megható, egyszerre inspiráló történetét mutatja be.

A globális ’Vágj bele a lehetetlenbe’ kampány keretébe az élsportolók mellett a szélesebb tömegeket is saját korlátaik leküzdésére és a mozgás, a mobilitás megélésére buzdító autógyártó 34 magyar atléta tokiói felkészülését támogatta egy-egy öntöltő hibrid  elektromos Toyota C-HR rendelkezésre bocsátásával, akik közül az alábbi 26 olimpikon szerzett kvótát és képviselheti Magyarországot az egy hét múlva kezdődő tokiói ötkarikás játékokon:

 

Bicsák Bence – Triatlon

Bodonyi Dóra – Kajak-Kenu, K2 és K4 500 m

Cirjenics Miklós – Judo, 100 kg

Czernoviczki Éva – Judo, 48 kg

Csipes Tamara – Kajak-Kenu, K1, K2, K4 500 m

Fazekas Mária – Asztali tenisz, csapat

Gyurátz Réka – Atlétika, Kalapácsvetés

Halász Bence – Atlétika, Kalapácsvetés

Kapás Boglárka – Úszás, 200 m pillangó

Kasza Róbert – Öttusa

Késely Ajna – Úszás, 400 m, 800 m 1500 m gyors

Kovács Sarolta – Öttusa

Kozák Luca – Atlétika, 100 m gátfutás

Krausz Gergely – Tollaslabda, egyéni

Lőrincz Tamás – Birkózás, 77 kg

Lőrincz Viktor – Birkózás 87 kg

Lucz Dóra – Kajak-Kenu, K1 200 m

Major Veronika – Sportlövészet, pisztoly

Márton Anna – Vívás, női kard, egyéni és csapat

Milák Kristóf – 100 m, 200 m pillangó

Mohamed Aida – Vívás, női tőr csapat

Péni István – Sportlövészet, puska és puska mix

Pergel Szandra – Asztalitenisz, csapat és vegyes páros

Rasovszky Kristóf – Úszás, nyíltvizi 10 km

Siklósi Gergely – Vívás, férfi párbajtőr egyéni

Szatmári András – Vívás, férfi kard, egyéni és csapat

Felső