SZIPORKÁZTAK A TOYOTA ÁLTAL TÁMOGATOTT MAGYAR OLIMPIKONOK TOKIÓBAN

SZIPORKÁZTAK A TOYOTA ÁLTAL TÁMOGATOTT MAGYAR OLIMPIKONOK TOKIÓBAN

A magyar olimpiai csapat az elmúlt negyed évszázad legeredményesebb olimpiai szereplését tudja maga mögött, miután összesen 20 éremmel (6 arany, 7 ezüst és 7 bronz) éremmel zárta a tokiói olimpiát. A NOB világszintű mobilitási partnereként és a MOB platina fokozatú támogatójaként a Toyota 34 magyar sportoló tokiói felkészülését támogatta, akik közül 26-án kvótát is szereztek az ötkarikás játékokra. Közülük nem kevesebb, mint 10 magyar Toyota támogatott olimpikon szerzett érmet (nem egy sportoló többet is), további 4 pedig pontszerző helyen végzett.

 

A vasárnap véget ért 32. újkori nyári olimpián, Tokióban összesen 169 plusz 7 fő tartalék, azaz 176 magyar sportoló vesz részt, közülük 26 olimpikon felkészülését támogatta a MOB platina fokozatú támogatója és a NOB globális mobilitási partnere, a Toyota. A magyar küldöttség parádés eredménnyel, 6 arany, 7 ezüst és 7 bronz, azaz összesen 20 éremmel végzett, ezzel megközelítette az 1964-es tokiói olimpián részt vevő 182 fős magyar delegáció által szerzett 22 érmet, amely akkor 10 aranyat, 7 ezüstöt és 5 bronzot jelentett hazánknak.

A Toyota által támogatott sportolók közül tíz olimpikon szerzett érmet: Milák Kristóf (1 arany és 1 ezüst), Lőrincz Tamás (1 arany), Tótka Sándor (1 arany), Bodonyi Dóra (1 arany  csapatban és 1 bronz párosban), Csipes Tamara (1 arany csapatban, 1 ezüst egyéniben és 1 pontszerző negyedik hely párosban), Siklósi Gergely (1 ezüst), Lőrincz Viktor (1 ezüst), Rasovszky Kristóf (1 ezüst), Kovács Sarolta (1 bronz), Szatmári András (1 bronz csapatban). Pontszerző helyen végzett ezen felül a Toyota által támogatott olimpikonok közül Márton Anna (1 negyedik hely), Kapás Boglárka (1 negyedik hely), Péni István (1 ötödik hely) és Lucz Dóra (1 hatodik hely).

Ennél eredményesebb az érmek számának tekintetében a magyar delegáció utoljára 1996-ban, Atlantában volt, az első hat helyezésen alapuló pontszámítást tekintve pedig a magyar olimpiai csapat tokiói szereplése az atlantait is felülmúlta. Akkor 151 pontot gyűjtött Magyarország, míg a japán fővárosban 156-ot, utoljára ennél többet közel három évtizede, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon sikerült szerezni, akkor 211 ponttal végeztünk. Ezzel az eddig a modern olimpiákon szerzett összes érem tekintetében 511 éremmel továbbra is a Magyarország a legeredményesebb olyan ország, amely még nem rendezett olimpiát. A tokiói olimpia ugyan véget ért, ám augusztus 24. és szeptember 5. között kerül megrendezésre a paralimpia, ahol 39 magyar atléta képviseli majd hazánkat.

 

 „Nincsenek szavak a magyar olimpiai csapat olimpiai szereplésére, negyed évszázada nem örülhettünk ennyi éremnek és három évtizede nem büszkélkedhettünk ennyi pontszerző hellyel, azt hiszem ez mindannyiunk számára hihetetlen inspirációt jelent, és fiatalok generációi számára ad motivációt saját korlátaik leküzdésére. Külön öröm számunkra, hogy a 34 (igazából pedig egy márkakereskedésünk révén 35) Toyota által támogatott magyar olimpikon közül 26-an kvótát szereztek, mintegy 10-en érmet, további 4-en pedig pontszerző helyet hoztak hazánknak. Izgatottan várjuk, hogy hogyan szerepelnek majd a tokiói megmérettetésen paralimpikonjaink. Ezen felül pedig természetesen már még távolabbra, Párizsra is tekintünk, hiszen a Toyota minimum addig az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális mobilitási partnere és a Magyar Olimpiai Bizottság platina fokozatú támogatója marad. Nagyon bízunk benne, hogy legalább ilyen sikerrel járulhatunk majd hozzá olimpikonjaink felkészüléséhez arra a megmérettetésre is.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője.

 

A Toyota az alábbi kvótát szerzett olimpikonok felkészülését támogatta a tokiói ötkarikás játékokra:

Bicsák Bence – Triatlon

Bodonyi Dóra – Kajak-Kenu, K2 és K4 500 m

Cirjenics Miklós – Judo, 100 kg

Czernoviczki Éva – Judo, 48 kg

Csipes Tamara – Kajak-Kenu, K1, K2, K4 500 m

Fazekas Mária – Asztali tenisz, csapat

Gyurátz Réka – Atlétika, Kalapácsvetés

Halász Bence – Atlétika, Kalapácsvetés

Kapás Boglárka – Úszás, 200 m pillangó

Kasza Róbert – Öttusa

Késely Ajna – Úszás, 400 m, 800 m 1500 m gyors

Kovács Sarolta – Öttusa

Kozák Luca – Atlétika, 100 m gátfutás

Krausz Gergely – Tollaslabda, egyéni

Lőrincz Tamás – Birkózás, 77 kg

Lőrincz Viktor – Birkózás 87 kg

Lucz Dóra – Kajak-Kenu, K1 200 m

Major Veronika – Sportlövészet, pisztoly

Márton Anna – Vívás, női kard, egyéni és csapat

Milák Kristóf – 100 m, 200 m pillangó

Mohamed Aida – Vívás, női tőr csapat

Péni István – Sportlövészet, puska és puska mix

Pergel Szandra – Asztalitenisz, csapat és vegyes páros

Rasovszky Kristóf – Úszás, nyíltvizi 10 km

Siklósi Gergely – Vívás, férfi párbajtőr egyéni

Szatmári András – Vívás, férfi kard, egyéni és csapat

Felső