A FENNTARTHATÓ JÖVŐ TECHNOLÓGIÁINAK FEJLESZTÉSÉT TÁMOGATJA A TOYOTA

A FENNTARTHATÓ JÖVŐ TECHNOLÓGIÁINAK FEJLESZTÉSÉT TÁMOGATJA A TOYOTA

A SPARX Group, egy ázsiai kockázati tőke befektetési alap a világ legzöldebb autógyártójaként ismert Toyota és a Sumitomo Mitsui Banking részvételével a fenntartható jövő elérését célzó technológiák fejlesztését támogatandó létrehozta a III. Mirai alkotói alapot (a Mirai japánul jövőt jelent, erről kapta egyébiránt a nevét a világ első sorozatgyártott, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó személyautója, a Toyota Mirai). A Toyota és a Sumitomo Mitsui Banking erre a célra 100 milliárd yen (nagyságrendileg 275 milliárd Forint) tőkét biztosít teljes kötelezettségvállalással.

 

A SPARX Group megalapította a III. Mirai alkotói alapot. A korábbi, II. Mirai alkotói alap két eredeti tagja, a Toyota és a Sumitomo Mitsui Banking ismét alapító befektetőként vesznek részt a III. alap létrehozásában. A II. alap öt fő kategóriája mellett – amelyek az intelligens technológia (pl. mesterséges intelligencia), a robotika, hidrogén alapú társadalom technológiái, az elektrifikáció és az új anyagok voltak – a III. Mirai alkotói alap céljai között ott lesznek azon vállalatok is, amelyek karbonsemlegesség felé mutató megoldásokat kínálnak.

Az újonnan létrehozott alap célja az innováció felgyorsításának elősegítése olyan vállalatokba való befektetéssel, melyek a növekedést támogató technológiákat kínálnak a jövő generációi számára. Fontos feladatnak tekintik emellett az olyan ígéretes vállalkozások összegyűjtését, illetve az olyan előremutató technológiák és ötletek potenciáljának felismerését, melyek globális támogatása és népszerűsítése megváltoztathatja a jövőt. Mindennek révén az alap hozzájárul majd a fenntartható jövőhöz a karbonsemlegesség előmozdításával.

 

A megcélzott technológiai területek

A III. alap célja az, hogy olyan vállalatokba fektessen be, melyek a következő hat fő technológiai területen igyekeznek áttöréseket elérni:

1) Intelligens technológia (pl. mesterséges intelligencia)

2) Robotika

3) Hidrogén alapú társadalom technológiái

4) Elektrifikáció

5) Új anyagok

6) Karbonsemlegesség.

 

Összefoglalás

A SPARX leányvállalata, a SPARX Asset Management a III. alap kezelőjeként működik, és a Toyota, az Sumitomo Mitsui Banking és a SPARX által biztosított 15 milliárd yen vagyont felügyel. A III. Mirai alkotói alap befektetői tevékenységét a tervek szerint 2021 októberében kezdi meg. Az alap 2022 márciusáig várja az új tagok jelentkezését azzal a céllal, hogy elérje a 100 milliárd yen kötelezettségvállalást.

Felső