2021-02-10

A Rally Világbajnokság (WRC) tüzében kovácsolódott Toyota GR Yaris az az utcai sportautó, amelynek tulajdonosa talán a legközelebb érezheti magát egy valódi rally autó birtoklásához. Ez sok a versenytechnikából ismert megoldás együttes eredménye, amelyek között szerepel a vadonatúj, 261 lóerős háromhengeres turbómotor, vagy a különlegesen könnyű, mégis elképesztően merev karosszériaszerkezet éppúgy, mint a MacPherson első és kettős keresztlengőkaros hátsó felfüggesztéssel ellátott könnyű és erős futómű, a lineáris reakciókat biztosító közvetlen áttételű kormánymű, a nagyteljesítményű fékrendszer, esetleg a speciális üléspozíció, és természetesen nem utolsósorban a GR Four összkerékhajtás. Az elektronikus szabályozású GR-FOUR háromféle alapbeállítással használható (Normal, Track és Sport) rendszer tökéletes nyomatékátadást garantál, és rendkívül gyorsan reagál, így a GR Yaris minden eddiginél pontosabban követi a vezető utasításait.

Az új, GR-FOUR nevű rendszer a Toyota első teljesen önálló fejlesztésű sportos összkerékhajtása az elmúlt húsz évben. Kifejezetten a GR Yaris hajtásához tervezték, és az útviszonyoktól függetlenül tökéletes nyomatékátvitelt garantál, miközben jótékonyan hat a kanyartulajdonságokra is. Az állandó működésű rendszer egyszerű felépítésű és könnyű; jelentősen könnyebb a hasonló képességű, kettős kuplungos központi differenciálművel működő rendszereknél. Működése elektronikus szabályozású, a vezető három alap-működési mód közül választhat igényeitől és a vezetési körülményektől függően. A rövid reakcióidejű nyomatékelosztó tengelykapcsolót és a hátsó differenciálmű áttételét is úgy szerkesztették meg, hogy a hátsó kerekekre az elsőkénél mindig kicsivel több hajtónyomaték jusson, még akkor is, ha elöl teljes a tapadás, azaz az első kerekek nem pörögnek ki.

A három beállítható üzemmód alap (első-hátsó) maximális nyomatékosztási arányai a következők. 50:50 Track (azaz Versenypálya) beállítás: gyors haladásra bármilyen útviszonyok közepette, szárazon éppúgy, mint akár hóban. 30:70 Sport mód: ilyenkor kicsit a hátsókerék-hajtás felé tolódnak el a menetjellemzők. 60:40 Normal mód (ez az alapbeállítás): mindennapi használatra. Az erőátvitel házának anyaga könnyűfém, erős csapágyazású hypoid hajtással. A hátsó differenciálmű háza szintén alumíniumötvözet, ebben dolgozik az elektromos működtetésű és elektronikus szabályozású többtárcsás, nyomatékelosztó tengelykapcsoló is. A két egységet háromcsuklós, két forgási síkú hajtótengely köti össze. A rendszer központi számítógépe ügyel a tengelyek közötti nyomatékelosztásra a pillanatnyi igények és a menetadatok (sebesség, gyorsulás, fékerő és kormányelfordulási szög) függvényében módosítva is azt. A többtárcsás központi tengelykapcsoló működtetésébe a kerekek sebességérzékelői, a gyorsulásérzékelők és a tengelykapcsoló hőmérséklet-jeladója is beleszól. A GR Yaris Versenypálya csomagjával első és hátsó Torsen differenciálművek is járnak. Ezek hatására javul a nyomatékátadás kanyarban, hiszen ezek a differenciálok az egy tengelyen forgó kerekek közötti nyomatékosztást is hatékonyan (önzárással) szabályozzák.